Jedną z ważniejszych właściwości błonnika występującego w Forever Lean jest jego zdolność eliminowania z organizmu metali ciężkich oraz toksyn, w tym substancji, o potwierdzonym badaniami działaniu rakotwórczym. Kolejną kwestią jest - odchudzanie. Błonnik gwarantuje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Jednak nie wszystkie zawierające go warzywa i owoce są niskokaloryczne. Proces odchudzania wzmacniają: brokuły, cykoria, ogórki, kabaczki, kalafiory, kalarepa, szpinak, a w przypadku owoców grejpfruty, arbuzy, truskawki. Zródłem błonnika są oprócz warzyw i owoców zbożowe produkty z pełnego
przemiału takie jak, np. płatki, otręby, kasze, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Występujące w błonniku ligniny dają największych korzyści w wędrówce przez przewód pokarmowy. Wychwytują z jelita i zabierają z sobą kwasy żółciowe, które, jeśli nie zostaną usunięte, zostaną pochłonięte przez wątrobę oraz zostaną wykorzystywane do tworzenia cholesterolu. Organizm, pozbywając się w ten sposób kwasów żółciowych, utrzymuje go na odpowiednim poziomie. Z tego powodu dietę obfitującą w błonnik, albo zażywanie Forever Lean, poleca się ludziom przejawiającym skłonność do miażdżycy oraz walczącym z nadmiarem cholesterolu