Aloina i emodyna w miąższu aloe vera

Aloina, a także emodyna umiejscowione są w skórce Aloe Vera. Występują tam nie bez przypadku. Ich intensywnie gorzki smak oraz potężne właściwości przeczyszczające chronią rośliny Aloe Vera przed atakiem dzikich zwierząt. Na organizm człowieka aloina i emodyna również wykazują działanie przeczyszczające, a w dużych porcjach mogą być nawet groźne. Czasami powodować mogą również
uczulenie. Dlatego dobry miąższ Aloe Vera powinien być oczyszczony z aloiny i emodyny. W tym celu z liścia zdejmuje się skórkę albo filtruje miąższ z całego liścia przy pomocy różnych fizykochemicznych metod. Miąższ aloesowy, który zawiera nieznaczne ilości aloniny i emodyny jest całkowicie bezpieczny w stosowaniu, nawet w znacznych ilościach. Wyodrębnione ze skórki aloninę i emodynę wykorzystuje się do produkcji niektórych leków przeczyszczających i antyrakowych.