Aloina, a także emodyna umiejscowione są w skórce Aloe Vera. Występują tam nie bez przypadku. Ich intensywnie gorzki smak oraz potężne właściwości przeczyszczające chronią rośliny Aloe Vera
przed atakiem dzikich zwierząt. Na organizm człowieka aloina i emodyna
również wykazują działanie przeczyszczające, a w dużych porcjach mogą
być nawet groźne. Czasami powodować mogą również
uczulenie. Dlatego
dobry miąższ Aloe Vera powinien być oczyszczony z aloiny
i emodyny. W tym celu z liścia zdejmuje się skórkę albo filtruje miąższ
z całego liścia przy pomocy różnych fizykochemicznych metod. Miąższ aloesowy,
który zawiera nieznaczne ilości aloniny i emodyny jest całkowicie
bezpieczny w stosowaniu, nawet w znacznych ilościach. Wyodrębnione ze
skórki aloninę i emodynę wykorzystuje się do produkcji niektórych leków
przeczyszczających i antyrakowych.