Badania nad właściwościami aloesu

Amerykańscy dowiedli, że zawarty w miąższu z aloesu beta-sitosterol działą przeciwzapalnie a ponad to przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu . Te same dowiodły, że lupelol a zatem naturalny kwas salicylowy obecny w miąższu z aloesu wykazuje przeciwbólowe właściwości , a co więcej niszczy komórki chorobotwórcze, miąższ aloesowy wykazuje silne właściwości antywirusowe- skraca czas trwania między innymi przeziębienia, grypy, świnki, odry). Równocześnie w ogromnym stopniu zwiększa wytrzymałość systemu immunologicznego
organizmu na różnego rodzaju infekcje oraz inne schorzenia. Japońscy naukowcy odkryli wewnątrz liścia aloesu trzy antyrakowe składniki, wspomagające leczenie nowotworu płuc, białaczkę, mięsaki . Co więcej wspomagają one antynowotworowe działanie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu.